De jaarlijkse griepprik vindt dit jaar plaats op
De prik wordt gegeven in de huisartsenpraktijk te ruinen – Groenweg 4 Ruinen.
U ontvangt van ons een uitnodiging als u in aanmerking komt voor de griepprik. Dan vragen we u om te komen op de aangegeven datum en tijd.
Wanneer belt u met de praktijk? Als u koorts heeft op de dag dat u de griepprik krijgt. Als eerder gebleken is dat u allergisch bent voor het eiwit van kippeneieren of voor de antibiotica neomycine of genetamicine. Dit komt weinig voor
Graag uw uitnodiging meenemen als u de griepprik komt halen!
- Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat.
- Probeer besmetting te voorkomen:
-
- Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
- Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen.
- Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep.
- Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep.
- Als u in een risicogroep zit, kunt u de griepprik krijgen. Bijvoorbeeld als u 60 jaar of ouder bent.
- Haal dan elk jaar de griepprik tussen half oktober en half november bij uw huisarts.
Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen.
Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep en kunnen gratis de griepprik krijgen.
Echte griep wordt vaak verward met een ‘gewone’ verkoudheid.
‘Influenza’ is een andere naam voor griep.
Probeer besmetting van uzelf en anderen te voorkomen:
- Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
- Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen.
- Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep.
De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.
Risicogroepen
De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:
- iedereen van 60 jaar en ouder;
- mensen met een langdurige hart- of vaatziekte;
- mensen met een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD);
- mensen met diabetes mellitus (suikerziekte);
- mensen met een nierziekte;
- mensen met weinig weerstand door een ziekte of een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen): hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn.
Hoort u bij een van deze groepen en bent u zwanger? Ook dan kunt u de griepprik krijgen.
De praktijkassistente kan u vertellen of u bij een risicogroep hoort. Als u in een risicogroep zit, ontvangt u in het najaar een uitnodiging voor de griepprik. U krijgt de griepprik dan gratis.
Griepprik als u in de zorg werkt
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan is het advies om ook de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt.
Niet in een risicogroep?
Zit u niet in een risicogroep en wilt u graag een griepprik? Dan betaalt u zowel de griepprik als het vaccineren. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).
Als u in een risicogroep zit, ontvangt u elk najaar een uitnodiging voor de griepprik.
U kunt de griepprik halen bij uw huisarts. De beste tijd daarvoor is tussen half oktober en half november. Wacht niet tot de griep heerst. De griepprik werkt pas na twee weken.
Heeft u koorts als u de griepprik wilt halen? Dan moet u de griepprik even uitstellen. Bij een verkoudheid kunt u de griepprik wel gewoon halen.
Allergie voor kippenei-eiwit
Een allergie voor kippenei-eiwit komt maar heel zelden voor. Kunt u zonder problemen bijvoorbeeld beschuit, pannenkoek of cake eten? Dan is de kans klein dat u allergisch bent voor kippenei-eiwit. In deze voedingsmiddelen zit namelijk kippenei-eiwit.
Bent u allergisch voor kippenei-eiwit? Neem dan contact op met uw huisarts. Bij deze allergie kunt u namelijk een heftige allergische reactie krijgen op de griepprik.
Allergie voor antibioticum neomycine
Bij het maken van de griepprik worden antibiotica gebruikt. Soms kunnen er kleine restjes van de antibiotica in de griepprik blijven zitten. Bent u gevoelig voor het antibioticum neomycine dan kunt u een allergische reactie krijgen. Deze reactie kan op de plek van de prik komen, maar kan ook ernstiger zijn. Een allergie voor neomycine komt niet vaak voor.
Bent u allergisch voor het antibioticum neomycine, dan mag u de griepprik niet krijgen. Neem dan contact op uw huisarts.
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Na de griepprik gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Als u na deze twee weken besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. Deze afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus.
Waarom elk jaar een nieuwe prik?
De griepprik biedt meestal ongeveer een half jaar tot een jaar bescherming. De griepprik van vorig jaar kan dus uitgewerkt zijn. Als u in een risicogroep zit, is het daarom belangrijk om elk jaar de griepprik te halen. Bovendien verandert het griepvirus regelmatig. In de griepprik zitten dan ook elk jaar andere virusdeeltjes. Ook daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Deskundigen hebben voorspeld welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Daarom zitten er dit jaar virusdeeltjes van die griepvirussen in de griepprik. De griepprik beschermt u dus tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft.
Voordelen van de griepprik
Als u risico loopt om ernstig ziek te worden door de griep, verkleint de griepprik de kans dat u griep krijgt. Na de griepprik kunt u dus toch griep krijgen. Maar door de griepprik wordt de kans dat u griep krijgt kleiner.
Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat u minder ernstig ziek wordt:
- De griepverschijnselen zijn vaak minder erg.
- De kans op gezondheidsproblemen zoals een longontsteking is kleiner.
- Heeft u een aandoening, zoals diabetes? Griep verergert aandoeningen vaak. De griepprik verkleint de kans dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.
Bijwerkingen van de griepprik
U krijgt een de griepprik in uw bovenarm. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen.
Ernstige bijwerkingen komen maar heel weinig voor.
U kunt géén griep krijgen van de griepprik zelf.
Meer informatie over de griepprik vindt u op www.rivm.nl/griepprik en de Rijksoverheid.
Op de Grote Griepmeting kunt u volgen hoe de verspreiding van griep in Nederland is.
De informatie over griep is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Influenza en Influenzavaccinatie.