PGO is de afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Het is een app of website waarmee je gratis een kopie kunt bekijken van je medische gegevens. Vaak kun je ook gegevens over jouw gezondheid toevoegen die je zelf meet. Bijvoorbeeld je bloeddruk of gewicht. Er zijn verschillende PGO’s waar je uit kunt kiezen. PGO’s zijn nieuw en kunnen steeds meer.
Met een PGO staan steeds meer gegevens over je gezondheid op één plek. Zo krijg je meer grip op je gezondheid.
Waar kun je je PGO gebruiken?
Jouw medische gegevens staan verspreid in de computers bij verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld bij je huisarts, het ziekenhuis en je therapeut. Met je PGO kun je bij steeds meer zorgverleners je gegevens ophalen. Op dit moment bij bijna elke huisarts in Nederland. En bij enkele ziekenhuizen en ggz-instellingen. Het aantal zorgverleners waar je je medische gegevens kunt ophalen, neemt de komende jaren toe. Via DigiD maak je verbinding met jouw zorgverlener. Daarna haal je een kopie van je gegevens op een veilige manier naar jouw PGO.
Veilig verbinden via MedMij
Een veilige verbinding tussen jouw PGO en je huisarts, ziekenhuis of therapeut is belangrijk. MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label houden zich aan deze regels. Via MedMij kun je op een veilige manier een kopie van je medische gegevens in je PGO ophalen. Als je het MedMij-logo ziet,
dan weet je dat deze PGO of zorgaanbieder zich houdt aan de MedMij-regels.
Wat is het verschil tussen een PGO en een patientenportaal van het ziekenhuis of de huisarts?
- Jij kiest de PGO die het beste bij jou past. In een PGO verzamel je gegevens over de gezondheid op één plek. Gegevens die je zelf meet en medische gegevens van verschillende zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dat geeft overzicht.
- Een patiëntenportaal is een website van een zorginstelling. Deze zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, kiest het portaal. In een portaal kun je de medische gegevens bekijken die deze zorginstelling van jou heeft. En afspraken maken of beeldbellen. Kom je bij meer zorginstellingen, dan heb je te maken met verschillende portalen.
- Bij praktische vragen over het gebruik van computer, telefoon of tablet. Bijvoorbeeld bij het installeren van een PGO, als je moeite hebt met DigiD of bij het inloggen: Bel de DigiHulplijn, 0800 1508 (gratis) van ma t/m vrij tussen 09.00 en 17.00 uur.